FAQ Houtrot

Veel Gestelde Vragen

FAQ Houtrot Veel Gestelde Vragen Over Houtrot En Hoe Deze Te Behandelen!

Hoe ontstaat houtrot?

Hoe ontstaat houtrot? Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij woningen en ontstaat doordat vocht kan indringen in het houtwerk. Hout in combinatie met vocht zorgt voor schimmels, wat weer leidt tot houtrot. De schimmel vreet zich dan een weg door het hout en kan daardoor zelfs onherstelbare schade aanrichten.

Houtrot herkennen?

Houtrot kan je herkennen aan zachte plekken of kleine barstjes in het schilderwerk. Dit is meestal in de hoeken van het kozijn. Als u het induwt met iets hards, bijvoorbeeld met de achterkant van een schroevendraaier, en het veert mee, dan zit er waarschijnlijk houtrot in.

Houtrot repareren?

Stap 1: Haal het rotte hout weg. Doe dit met een krabber of een frees, maar wees hier zeer nauwkeurig in. Doe je dit niet? Dan zullen de schimmels die achterblijven zich weer gaan verspreiden. Haal daarom ook altijd een ruim deel gezond hout weg om de rotte plek heen. Want rot hout verder als het droog is? Ja dat kan! Ook op het droge stuk kan nog wat houtrot zitten. Dit moet dat wel weggehaald worden. Tip:  Houtrot ten grote van een vuist kan zelf gerepareerd worden. Is het aangetaste gebied echter een stuk groter? Laat dan dit deel vervangen door nieuw hout. Rot hout vervangen kan soms een betere oplossing zijn dan repareren. 

Stap 2: Laat de reparatieplek goed drogen. Op z’n minst een aantal dagen en controleer of de plek goed droog is.

Stap 3: Maak de ondergrond en de intacte verflagen goed schoon en vetvrij, bijvoorbeeld met een allesreiniger en laat het geheel wederom goed drogen.

Stap 4: Breng een houtrot impregneer aan. Dit middel dringt diep in het hout en zorgt ervoor dat alle schimmelsporen in het hout worden aan gepakt. Laat deze zo’n 6 uur drogen.

Stap 5: Breng een twee componenten houtrotvuller aan. Let op dat je niet teveel aanmaakt i.v.m. uitharden. (maak wat je binnen 20 minuten kunt verwerken) Laat dit volgens de gebruiksaanwijzing goed uitharden. Gebruik bijvoorbeeld Renovaid.

Stap 6: Breng de houtrotvuller aan met een plamuurmes. Laat het middel minimaal 6 uur drogen alvorens te schuren, schaven of schilderen.

Stap 7: Als laatste is het belangrijk om het bewerkte oppervlak te schuren. Dit zorgt voor een naadloze overgang tussen het hout en de houtrotrotreparatiemiddel. Nadat je goed geschuurd hebt kun je beginnen met schilderen. Geef de reparatieplek wat extra aandacht met een geschikte primer, alvorens je het geheel in de primer zet. We hebben nog een leuke tip voor je. Heb je bijvoorbeeld je kozijnen gerepareerd en wil je deze schilderen?

Hout impregneren?

Wij raden aan om altijd de houtrotvuller in combinatie met houtrot impregneermiddel te gebruiken. Houtrot impregneren, is met de primer of voorstrijk van de te gebruiken houtrotvuller. Houtrot impregneermiddel zorgt voor versterking van het hout en een betere hechting van de houtrotvuller aan het hout.

Houtrotvuller?

Houtrotvuller, is een substantie die hout herstel mogelijk maakt.  Een houtrotvuller, vult en repareer je beschadigingen veroorzaakt door houtrot. Het is toepasbaar op alle houten ondergronden zoals deuren, kozijnen, trappen en meubels. Het product blijft na droging flexibel en vangt hiermee de werking van het hout gemakkelijk op.